Gästföreläsare
Samarbeten
Samarbeten
Genom åren har vi firat Hjälpmedelsdagen med flera tusen av er, våra fantastiska kunder, vi firar den här dagen genom att inspirera med bland annat våra gästföreläsare. Även i andra utbildningssyften har dessa föreläsare funnits med i samarbete med oss.
Genom åren har vi haft en bred spridning av ämnen och personligheter. Här nedan kan du läsa mer:
Hanna Isaksson, folkhälsovetare och projektledare på stiftelsen Spinalis.
Från invalid till person med normbrytande funktionalitet
Varför kan det vara svårt att få personer att använda hjälpmedel som uppenbarligen skulle underlätta deras vardag? Hur påverkar den historiska synen på funktionsnedsättning oss idag? Vilka begrepp är egentligen korrekta att använda? I den här föreläsningen försöker vi bena ut hur och varför föreställningar om kropp och funktionsnedsättning ser ut som de gör. Läs mer om Hanna här
Erika Nilsson, projektkoordinator på Stiftelsen Spinalis
Att vara förälder med rörelsenedsättning
Under åren 2013-2017 drev Erika och ytterligare två mammor i rullstol projektet "Mamma Pappa Lam - att vara förälder och ryggmärgsskadad". Arbetet syftade till att samla och sprida medicinsk och praktisk information om att skaffa familj efter en ryggmärgsskada. Senare kom projektet mer att fokusera på att stärka gruppen "föräldrar med rörelsenedsättning" oavsett diagnos.
Erika delar med sig om hur det är att leva med en ryggmärgsskada och samtidigt vara förälder. När hon själv drabbades fanns det inte så mycket information om hur det fungerar att vara gravid och ryggmärgsskadad och sedan ta hand om barn. Sedan dess har mycket hänt. Läs mer om Erika här
Anna Holmlund, VM- och OS-medaljör, en av världens bästa skicrossåkare, ambassadör för Invacare
Ingenting är omöjligt
År 2016 sätter en olycka under ett träningslopp stopp för Annas skidkarriär och är nära att kosta henne livet. Efter olyckan är läkarna osäkra på om Anna någonsin kommer att kunna andas själv igen.
Anna Holmlund är en fighter av sällan skådat slag. Den resa hon gjort de senaste sju åren har imponerat på alla i hennes omgivning. Anna är på väg tillbaka.
Med stor beslutsamhet, en vilja av stål och disciplinerad träning har hon gjort det ingen trodde var möjligt. Idag är Anna företagare och inspiratör. I sin föreläsning delar hon med sig av sin historia. Läs mer om Anna här
David Olsson, mångfaldig guldmedaljör i internationell parabordtennis, endast 22 år gammal.
"Från motgång till medgång"
Mer om David Olsson,
David föddes med AMC, en funktionsnedsättning som krävt många och långa behandlingar speciellt i mycket ung ålder.
Men som lillebror så var det bara att hänga med de andra syskonen, ingen särbehandling. En kille som i ung ålder präglats av problematik och jobbiga perioder, och som tillsammans med familjen lärt sig hantera dessa problem och hitta genvägar till möjligheterna. Davids utmaningar har format honom till den han är idag och har dessutom tagit honom till den internationella parabordtennisen.
Numer är David Olsson en Parabordtennisspelare i världsklass för Eslövs AI BTK, som på vardagarna arbetar inom FIFH Malmö som idrottskonsulent med siktet att främst aktivera barn och ungdomar, med olika former av funktionsnedsättning, till fysisk aktivitet.
Inspireras av David Olsson, parabordtennisspelare med ett flertal SM guldmedaljer, två internationella titlar, ett EM spel samt kvalificerad till VM i Granada 2022 där han knep den 12:e och sista platsen. Endast 22 år gammal. Läs mer om David
Tobias Forsberg, från professionell ishockeyspelare till ett liv i rullstol
"Nya perspektiv"
Mer om Tobias Forsberg:
Jag är född och uppvuxen i Piteå. När jag ser tillbaka på min barndom är det två saker som sticker ut; dels att den präglades av mycket kärlek men också att idrotten alltid var närvarande. Jag testade på många olika sporter men det var hockeyn jag fastnade för. Redan vid de första stapplande skären visste jag att den skulle vara en stor del av resten av mitt liv.
”ETT LIV I RÖRELSE OAVSETT FÖRUTSÄTTNING”
Tobias berättar om olyckan som förändrade hans liv. Under en hockeymatch 2018 kolliderar han in i sargen, bryter nacken och blir förlamad. Slutet på en lång idrottskarriär men början på något nytt. Nya typer av utmaningar då allt inte längre handlar om att vinna eller förlora utan om att vinna eller växa. Där varje framsteg är en seger och varje misslyckande är en lärdom. En föreläsning om hur man möter motgång och tar sig vidare när allt känns hopplöst.
Läs mer om Tobias
Claes Hultling Leg. Läk., Prof. och Grundare till Siftelsen Spinalis
”Tillbaka till livet!”
Mer om Claes Hultling,
Efter att ha levt i 39 år med en bruten nacke och jobbat heltid i princip hela den tiden ned ryggmärgsskadade, har jag konfronterats med 2.500 ryggmärgsskadade personer tillika patienter och därmed givetvis fått ett visst perspektiv på tillvaron utifrån just rullstolsanvändning.
Den svåraste arbetsuppgiften för all personal som jobbar med rehabilitering är att motivera patienten till ”att komma vidare”. ingenting är svårare. man kan skriva ut lastbilslass med rullstolar, rullatorer, kryckkäppar, elrullstolar, skotrar, ramper, takliftar m m, men om man inte lever i nuet och har med sig personen på en rehabiliteringsresa som syftar till ökad självständighet och bibehållen integritet så har man ingenting för alla dessa insatser. Det finns ingen crash course på Stockholms Universitet eller Karolinska Institutet som tar upp aspekten på hur man bär sig åt för att motivera en patient. Mycket av det är intuitivt och finns hos en del vårdpersonal. Ibland saknas det helt.
För att lyckas med rehabiliteringsarbetet krävs motivation, det krävs passion och närvaro hos personalen. Arbetet med nyskadade eller gamskadade patienter kräver ett tydligt engagemang. Det är ingenting man gör mellan 9 och 5. För att lyckas med sin uppgift bör man vara besjälad av sitt arbete. Det är lätt att säga, men svårt att uppnå. Man bör ha en mission i livet., en idé kring hur den specifika uppgiften ser ut. Hur kan man bäst hjälpa en svårt funktionsnedsatt olycksbroder eller olyckssyster till ett bättre liv? Det finns ALLTID något Du kan göra.
Tillbaka till livet! Läs mer om Claes
Yasmin Nilson, författare, föreläsare och Ambassadör för Invacare
"När livet störtdök"
Yasmin Nilson skulle börja på dansgymnasium till hösten, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad. Till en början blev det en fråga om att bara överleva. Sedan kom det svåra, att återta livet.
Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta traumat till konstruktiva krafter som strävar framåt.
Yasmin är journalist och föreläsare och driver Soluret Podcast där hon möter människor från olika samhällsskikt. Läs mer om Yasmin här
Jonas Jacobsson, paralympier med 17 guldmedaljer och 19 VM-guld
"Våga satsa – om att utmana motstånd och hinder"
– Ni behöver inte bekymra er! Lämna honom här, åk hem till era andra barn, så ser vi till att någon tar hand om honom. Det finns institutioner som tar hand om barn som han. Orden var till tröst från de läkare som just hade konstaterat att den tre månader gamla bebisen Jonas var förlamad från midjan och troligen ”bara skulle ligga i en säng i hela sitt liv”.
Jonas föräldrar lydde inte läkarnas råd. De fattade det svåra, men för dem självklara, beslutet om att Jonas skulle följa med hem och uppfostras på samma sätt som de äldre bröderna. Att han inte kunde gå var en praktisk detalj som kunde lösas.
Och sen gick det som det gick. På tal om hur man ser på motstånd och hinder i livet. Läs mer om Jonas här
Thomas Wilander,
"36 dygn i dödens väntrum" - en hyllning till sjukvårdens hjältar
Thomas Wilander stod stark mitt i livet slutet Mars 2020. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar.
Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid-19 släcka ner hans kropp, steg för steg. Till slut återstod inte annat för läkarna än att söva ner honom.
Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA.
Under den tiden får hans familj, hans fru och hans två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka in till sjukhuset för att ta farväl av sin make och sin far.
Men Thomas är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator väcks han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet.
Thomas kommer berätta om resan åter till livet, spaningar från sjukvården, märkliga saker som hände på IVA och beskriva kärleken till svensk sjukvård som räddade hans liv. Läs mer om Thomas bok här
Anna Bergholtz, entreprenör och föreläsare
UP - Unique Power
Grundarna av Unique Power, Anna Bergholtz och Yasmin Nilson, är entreprenörer, journalister och föreläsare. Anna berättar om nystartade Unique Power - en samlad kraft med unika kompetenser och perspektiv. Unique Power arbetar för en mer inkluderande och hållbar värld, som ger vinster till oss alla. De fokuserar på styrkorna med en funktionsnedsättning och tillgångne i funktionsvariation, och arbetar i positiv anda med lösningar och inspiration. Läs mer om UP här
Liselotte Jansson,
generalsekreterare Svenska Alzhemierfonden
Läs mer om Svenska Alzheimerfonden här
Inka Lövenmark, leg. Fysioterapeut
Ryggmärgsskaderehabilitering på Indiens landsbygd
Inka är fysioterapeut på ryggmärgsskademottagningen Spinalis sedan 2000. Där är alla personer med ryggmärgsskada i Region Stockholm inskrivna. Under åren 2010–2014 var hon på plats-koordinator i ett samarbetsprojekt med målet att starta upp ryggmärgsskaderehabilitering i Botswana. Sedan 2016 är Inka även engagerad på Pravara Institute of Medical Sciences i Loni i Indien för att hjälpa till med att utbilda och starta en avdelning för personer med ryggmärgsskada. Läs mer om Inka här
Yvonne A. Neselius, leg. sjuksköterska
Behandla patienten med sår, inte enbart såret på patienten
Många patienter med svårläkta sår får inte den professionella behandlingen de behöver för att såren ska läka. Ofta saknas diagnos, kontinuerlig , strukturell bedömning och uppföljning. Sårbehandling får oftast en alldeles för liten uppmärksamhet i sjukvårdsutbildningar, men intresset bland vårdpersonal att lära sig mer om ämnet är stort. Vid behandling av sår krävs det oftast ett multidisciplinärt team och man måste ha en holistisk syn- det har man när man behandlar patienten med sår och inte enbart såret på patienten.
Yvonne Arnkil Neselius är leg. sjuksköterska med över 30 års erfarenhet av sårbehandling och har bland annat studerat sårläkning vid Universitet i Cardiff – University of Wales.
Genom sitt företag Neselius Wound Competence vill hon sprida kunskap om professionell sårbehandling och minska lidandet hos patienter med sår genom att regelbundet hålla utbildningar både live och via nätet. Eftersom hon har sitt företag registrerat som ett hälso- och sjukvårdsföretag anlitas hon också som konsult vid svårläkta sår.
Yvonne kommer berätta om sitt stora intresse att göra skillnad för patienter med svårläkta sår. Läs mer om Yvonne här
Charlotte Ohlson Bresciani
Livets berg och dalbana - Bemötande och lyckade relationer
Charlotte Ohlson Bresciani är sommelier, utbildare och en uppskattad föreläsare. Hon fick ett nytt perspektiv på livet efter en svår olycka 2007 som gjorde henne rullstolsburen. Läs mer om Charlotte här
Anders Olsson
Det finns ingen gräns!
En devis som jag Anders Olsson, lever efter till fullo.
– Med stark vilja kommer man långt, säger Anders som efter en ryggskada reste sig på nio och blev en av Sveriges främsta handikappidrottare.
Nu är målet att armcykla runt Vättern på under tio timmar nått och näst på listan ligger att cykla kust till kust i USA samt att genomföra en Iron Man på Hawaii.
Flerfaldig guldmedaljör från Paralympiska spelen, världsmästerskap och svenska mästerskap. Världsrekord i mängder och ett antal storartade idrottsliga bedrifter därutöver, framför allt i favoritgrenen simning.
Inte undra på att han kallas för Järnmannen. Läs mer om Anders här