Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Funderar du på att skaffa elrullstol? – Detta behöver du veta!

Elrullstol
Dela detta innehåll:

Människor brukar vilja ha friheten att kunna åka vart de vill och utföra olika aktiviteter. Det gäller även personer som har kroniska åkommor som multipel skleros, ryggmärgsskada, osv. Skillnaden är att antingen kan de inte alls göra det, eller så är det extremt svårt för dem att delta i vanliga aktiviteter. Att använda en manuell rullstol kan delvis lösa problemet, men för att kunna använda en sådan krävs det att man är stark i överkroppen. Om du upplever att du blir väldigt trött av att använda en manuell rullstol, bör du överväga att skaffa en elrullstol. Kommer det att lösa alla dina problem? Låt oss se.

 

Skillnaderna mellan en manuell rullstol och en elrullstol

En manuell rullstol är vanligtvis hopfällbar och har en låg vikt. Den är tillförlitligare, billigare, lätt att transportera och gör att du håller dig i trim. Å andra sidan är en elektrisk rullstol inte lika mångsidig när det gäller vikt och volym, men den kan vara till riktigt stor hjälp för personer med svaga armar (exempelvis personer med neurologiska störningar). Den gör att du kan förflytta dig utan ansträngning, den kan vara utrustad med diverse elmanövrerade tillval (ryggfällning, tilt, sitslyft eller benstöd), den är dyrare, den är batteridriven och inte lika tillförlitlig som en manuell stol. Ska du då välja en elektrisk rullstol? Eftersom jag har paraplegisk multipel skleros var jag tvungen att välja en elektrisk rullstol på grund av mina svaga händer och tröttheten, som kan bli outhärdlig i det klimat som jag bor i. Svaret på den föregående frågan beror därför helt och hållet på dina individuella behov.

 

Utvärdering av dina behov och val av elrullstol

Om du bestämmer dig för en elektrisk rullstol är det första du behöver göra att rådfråga en expert om dina individuella behov. Du behöver tala med din förskrivare, men också med en expert på hjälpmedel. Det kan även vara bra att prata med andra med åkommor som liknar din. Att söka på nätet kan också vara en bra idé. En eldriven rullstol måste provas ut individuellt. Dessutom behöver du ta reda på vilka dina mobilitetsbehov är vad gäller användning i bostaden, transporter (du kommer förmodligen behöva byta bil med en eldriven rullstol!) eller andra specifika krav som du kan ha. Följande resurs kan ge dig praktiska råd och tips.

 

Välja rätt typ av elrullstol

Den eldrivna rullstolen består av batterier och drivenhet, sits och manöverenhet. Dessa kan fås i olika konfigurationer.  Det finns bakhjulsdrivna, centrumhjulsdrivna och framhjulsdrivna rullstolar. Varje konfiguration har sina för- och nackdelar. Framhjulsdrivna stolar är bättre i trånga miljöer. Bakhjulsdrivna stolar är kursstabila. Rullstolar med drivning på centrumhjulet har den minsta vändradien och lämpar sig bäst för inomhusanvändning. En bra sajt som tar upp de olika för- och nackdelarna hittar du här.
Sitsen kan fås i flera olika varianter. Den kan även utrustas med diverse eldrivna tillval såsom tilt, lutning, lyft och till och med ståfunktion. Din arbetsterapeut hjälper dig att välja rätt sittdyna och ryggstöd. De hjälper dig även att välja rätt kapacitet på batteriet.
Avslutningsvis har vi reglagen. Om du inte kan använda händer finns det specialreglage som du kan manövrera med huvudet, hakan, munnen osv.

 

Summering

Du bör välja den som bäst uppfyller dina nuvarande behov, men som även kan anpassas för dina framtida behov. Rådfråga, fråga, undersök, testa. Du kommer trots allt att tillbringa det mesta av dagen i den där stolen, så se till att du väljer klokt!