Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Glädjeämnena och fördelarna med parasimning

Parasimning
Dela detta innehåll:

När jag hör ordet parasimning är det främst två saker som jag kommer att tänka på.

Det ena är den typ av parasimning som du kan se på tv vart fjärde år i Paralympics, och det andra är den typ av parasimning som jag bäst kände till när jag växte upp. Det var mer som en slags sjukgymnastik fast i vatten … och som därför kallas för hydroterapi!

Även om dessa båda typer av parasimning kan vara mycket olika så ger de en fantastisk frihetskänsla som många funktionshindrade annars inte skulle få uppleva. När du väl är i vattnet upplever du en form av viktlöshet som omedelbart minskar trycket på dina leder och muskler och som gör att du kan flyta och sträcka ut dig på sätt som du kanske inte kan när du är på torra land. Därför är det mycket givande för allvarligt funktionshindrade barn och vuxna att kunna lämna rullstolen och uppleva känslan av hur lätt och enkelt det är att flyta i vatten.

Men jag måste erkänna att jag aldrig varit särskilt bra på att flyta. Hur mycket jag än försökte var det som att jag alltid hamnade med huvudet under vattnet, och det är något jag inte gillar speciellt mycket! Tack och lov verkade jag vara den enda som kämpade med det och många av mina vänner med funktionsnedsättningar av varierande svårighetsgrad njöt alla av att äntligen kunna känna sig ”fria”. Vi brukade simma minst två gånger i veckan, och det visade sig vara en viktig del i uppbyggnaden av bålstyrkan för många av oss. I takt med att vi kände oss tryggare i vattnet tog vi också det hela ett steg längre genom att göra det till lite mer av en tävling, med lekar och utmaningar som blandades med den viktiga hydroterapin. Vilket blir till en naturlig och snygg övergång till nästa avsnitt om parasimning.

Hur kan man tävla i parasimning?

Som jag antydde i det inledande stycket är parasimning så mycket mer än ett gäng funktionshindrade individer som vill plaska runt och samtidigt sträcka ut kroppen. Det finns också en tävlingsaspekt i det, där många väljer att bli professionella idrottare och representera sina länder på Paralympics.

Du kan läsa profilen för en av Invacares Ambassadörer, Anders Olsson, som inte bara är en Paralympics-simmare utan som även har representerat Sverige på Vinter-Paralympics som skidåkare.

Paralympics, som jag tror att ni har hört om, är ett lysande sportevenemang som äger rum kort efter OS. Med det sagt så är det många sporter och grenar som utövas i Olympiska Spelen som även visas upp på Paralympics, och parasimning är därför en stor del av det upplägget. Det finns många grenar i upplägget för parasimning, med varierande tävlingsdistanser för de olika simsätten. Det är även värt att notera att varje person som tävlar gör det i en klass mot idrottsutövare med liknande funktionshinder. Allt för att förhindra situationer där en deltagares funktionshinder kan göra att dennes möjligheter att vinna klassen försämras.

Som för många av parasimmarnas olympiska motsvarigheter har simning blivit en del av livet för dessa individer, och det gör att kärleken till sporten växer, både hos de som tävlar och hos åskådarna världen över.

Parasimning är en ganska stor grej, både för att det underlättar för personer med funktionshinder på många sätt, och för dem som önskar tävla i simning. Det finns bara fördelar!

Texten är översatt från engelska.