Invacare Blogg

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Adaptiv skidåkning: Har du testat denna populära vintersport?

Adaptiv skidåkning
Dela detta innehåll:

Tillbringade du vintern inomhus framför den öppna spisen, eller testade du några nya aktiviteter, till exempel adaptiv skidåkning?

Skidåkning är en av de populäraste vintersporterna.

 

Snö och is gör det besvärligt att komma fram med rullstolen, vilket gör att många rullstolsanvändare stannar inomhus mer under vintern. Aktiviteter som utförs i varmt väder kan också kännas lättare att anpassa. Men det är inte nödvändigtvis sant. Och om du stannar inomhus hela vintern kommer du aldrig att veta vad du går miste om.

Vad är adaptiv skidåkning?

Adaptiv skidåkning är en sport som gör att personer med funktionshinder kan delta i samma typ av skidåkning som personer som åker på traditionellt sätt. För att underlätta samma skidåkningsstilar används specialutrustning.

En del av kategorierna som idrottarna kan tävla i är:

  • Störtlopp
  • Super-G
  • Slalom
  • Storslalom

Den sportgren har funnits sedan 1940-talet och godkändes som sport i Paralympics 1992.

Fördelarna med adaptiv skidåkning

Adaptiv skidåkning är kul men har även hälsofördelar. Du tränar upp färdigheter som balans och koordination. Om du kan ta dig fram med stavar kan det även används för att öka konditionen.

Att komma ut ur huset och ut i friska luften och solen kan också öka dina D-vitaminnivåer, din sociala kompetens och mentala hälsa.

Adaptiv skidåkning är också en aktivitet som hela din familj kan göra tillsammans. Medan en del adaptiva sporter bara kan utövas i tävlingar med andra idrottsmän och -kvinnor med funktionshinder kan skidåkning utövas med vänner och familj som använder traditionell utrustning.

Och om du blir riktigt bra på adaptiv skidåkning finns det möjlighet att göra karriär inom det. Det är inte alla fritidsaktiviteter där man kan gå från att hålla på med det ”för skojs skull” till att bli ett betalt jobb. Men med adaptiv skidåkning kan du så småningom bli en skidlärare eller teamcoach.

Vad behöver du för utrustning?

Vilken typ av utrustning du behöver beror på din fysiska förmåga. Om du inte kan åka skidor själv finns det ett antal skidtyper där en instruktör kan åka bak på skidan och hjälpa till att styra.

Sittskidor har vanligtvis två skidor och stavar. Sittskidor används av personer som har funktionshinder i de nedre extremiteterna. De är gjorda för att åkaren ska sitta i utrustningen och använda stavarna för att styra åkriktningen. Sittskidor med två skidor ger mer stabilitet.

Sittskidor med bara en skida är som sittskidor med två skidor på så sätt att du även här sitter i utrustningen. Men istället för två skidor har de bara en. Sittskidor med bara en skida kräver mycket balans och är avsett för avancerade åkare.

Att köpa och underhålla adaptiv skidutrustning är dyrt. Det bästa är om du kan börja med att hyra eller låna utrustningen. Om du fastnar för adaptiv skidåkning och väljer att satsa på det på allvar kan du starta en insamling för att samla in det som krävs.

Hur kan jag lära mig adaptiv skidåkning?

De flesta skidorter känner till adaptiv skidåkning. Hitta en nära dig och ring dem för att höra vad de erbjuder. En del skidorter kan ha utrustning för adaptiv skidåkning som de hyr ut, och en del erbjuder till och med skidlektioner.

Om du vill satsa på allvar och tävla inom skidåkning eller racing kan du gå med i ett team. För att hitta en klubb, ett program eller lektioner nära dig kan du googla efter en lämplig klubb för adaptiva skidåkare.

Zermatt har en skid- och snowboardskola som är en av de bästa platserna i världen för att träna på adaptiv skidåkning. Tågen och butikerna i omgivningen är också alla rullstolsanpassade, så du kommer garanterat att få en trevlig semesterupplevelse.

Du hittar fler skidskolor och orter i denna europeiska blogg om snösport, som har en hel sida tillägnad adaptiv skidåkning.