Hur man använder en uppresningslyft på ett säkert sätt
En uppresningslyft underlättar för vårdpersonal i samband med förflyttning av brukare som kan stödja på benen och delta aktivt men inte förflytta sig på egen hand från sittande till sittande eller sittande till stående.
ISA (Invacare Stand Assist) är en ny elektrisk uppresningslyft med många inställningsmöjligheter som erbjuder en personligt anpassad förflyttning. Ergonomiska funktioner, så som ett specialdesignat körhandtag gör lyften enkel att manövrera, samtidigt som brukaren får optimalt stöd och god komfort genom hela förflyttningen.
ISA är kompakt och kan demonteras utan verktyg vilket gör det enkelt att transportera lyften. Förutom det har ISA svängda ben, utformade för att underlätta manövrering kring toaletter och stolar.
Följ stegen nedan för en trygg och säker förflyttning:
Steg 1: Planera förflyttningen.
Se till att den som ska förflyttas sitter med en bra upprätt hållning, förberedd för en förflyttning från sittande till stående. Flytta lyften till rätt position inför steg två.
Steg 2: Placera och fäst lämplig lyftsele.
Det finns två typer av lyftselar: Uppresningssele med eller utan benstöd (för ytterligare stöd). Uppresningsselen utan benstöd är en tvåpunktssele som ger stöd för ryggen och används till den som har tillräcklig styrka i benen för att stå. Uppresningsselen med benstöd är en fyrpunktssele som har stöd för både rygg och ben för de som behöver ytterligare stöd och stabilitet.
Sänk ned den justerbara lyftarmen så att lyftselen kan fästas på lyften. Krokarnas design möjliggör enhandsgrepp och förhindrar att öglorna krokas av.
Det finns tre färgkodade öglor upptill på varje lyftsele för att möjliggöra olika grad av upprätt ställning. Fyrpunktsselen har ytterligare öglor på bendelen. Baserat på val av öglor kan förflyttningarna anpassas till det personliga behovet.
För mer information om selarna, följ denna länk.
Steg 3: Justera den utdragbara lyftarmen, TelescoLift.
Lyftarmen har nio olika lägen för att erbjuda optimalt stöd och komfort. Lyftarmen ställs in med hänsyn till kroppslängd och önskad kroppsställning i samband med förflyttning.
Steg 4: Placera fötterna på fotplattan med hälarna mot bakkanten.
Justera det svängbara benstödet så att det hamnar ett par fingrar under knäskålen vid sittande. ErgoSupport. Det kan ställas in i sex olika höjder för att ge optimalt stöd för underbenen. ErgoSupport är utformat för att följa underbenens naturliga rörelse i samband med förflyttning från sittande till stående. Justering i djupled behöver inte göras tack vare den ergonomiskt utformade fotplattan och underbensstödets rörelse.
Steg 5: Justera valfria funktioner.
Standardfotplattan är anpassad för att passa de flesta, oavsett skostorlek och kroppslängd. För extra korta/långa personer finns en högre respektive lägre fotplatta som tillbehör och för den som är i behov av extra stöd för nedre extremiteten i samband med förflyttning finns ett vadderat vadband som tillbehör, tvättbart i maskin.
Steg 6: Slutför förflyttningen.
Se till att den som förflyttas är delaktig genom hela förflyttningen. Händerna placeras på de ergonomiska handtagen som är särskilt anpassade för optimalt grepp. Efter dialog höjs lyftarmen samtidigt som den som ska förflyttas aktiverar benmuskulaturen efter förmåga. Även nedsänkning sker i dialog och den som ska sätta sig lutar sig något framåt i slutet av förflyttningen för att hamna i en bra position
Mer om ISA Plus.
Max brukarvikt: 180 kg
Bredd yttermått: 64 cm
Invändig bredd stängda ben/öppna ben: 48/102 cm
Svängradie: 140 cm
Produktvikt: 49 kg
Antal lyft per laddning: 82 st
Mer information om ISA hittar du på vår hemsida
Och på vår YouTube-kanal