Tillgänglig idrott: regler i rullstolsbasket
Årets Paralympics kommer att inspirera många funktionshindrade att själva börja utöva en idrott. Ett alternativ är rullstolsbasket. Den som är sugen på att börja spela måste dock lära sig reglerna först.
Rullstolsbasket utvecklades av amerikanska krigsveteraner som ville fortsätta att utöva sin älskade idrott. Sporten gjorde OS-debut på paralympiska spelen i Rom 1960. Alla med funktionshinder i nedre delen av kroppen som inte kan spela ståbasket kan delta, och allt fler lokala idrottsanläggningar börjar nu lägga in lagidrotter för funktionshindrade i sina scheman.
Rullstolsbasketens regler
Om du redan har bekantat dig med rullstolsbasket är vissa av reglerna självklara för dig. Det är dock alltid bra att sätta sig in i sporten ordentligt så att man vet vad som gäller när det är dags att spela. Men oroa dig inte om du inte kommer ihåg allting – den som börjar spela på amatörnivå får träna på både reglerna och själva spelet.
De formella reglerna för rullstolsbasket inbegriper även information om internationella turneringar. De flesta spelare (om de inte siktar på att bli proffs eller Paralympics-stjärnor) behöver dock bara känna till det som rör själva spelet.
1. Planens storlek och korgens höjd är desamma som vid olympisk basket, förutom i vissa juniorklasser där korgen sitter lägre.
2. Ett rullstolsbasketlag består av fem spelare.
3. Två lag spelar mot varandra i en match.
4. I gruppspelet på mästerskap tävlar tolv lag i herrturneringen och tio lag i damturneringen.
5. En match i rullstolsbasket består av fyra perioder om vardera tio minuter. Den totala speltiden är alltså 40 minuter.
6. När en spelare tar bollen har hans eller hennes lag endast 24 sekunder på sig att försöka göra poäng.
7. Spelarna måste sätta bollen i rörelse på planen. Alla vet hur basketspelare utan funktionshinder dribblar en basketboll, men hur gör rullstolsburna spelare? I rullstolsbasket dribblar spelaren bollen genom att studsa den och flytta stolen samtidigt, eller genom att lägga bollen i knät och skjuta på rullstolen högst två gånger. Därefter måste spelaren studsa bollen innan han/hon lägger den i knät igen.
8. ”Stegfel” är inte tillåtet i rullstolsbasket. För att spelarna inte ska göra sig skyldiga till denna foul måste de kasta eller studsa bollen minst en gång för varannan påskjutning av rullstolen.
9. När en spelare gör mål får han eller hon ett poäng för ett lyckat straffkast, två poäng för ett normalt spelmål och tre poäng för ett skott från området utanför trepoängslinjen.
10. Spelarna måste försöka undvika att begå foul. Om en spelare gör sig skyldig till fem personliga foul måste han/hon lämna planen och ersättas av en annan lagmedlem.
11. När det gäller charging, blockering och andra kontaktmässiga överträdelser betraktas rullstolen som en del av spelarens kropp.
Klassificering i rullstolsbasket
Den som spelar rullstolsbasket måste inte använda rullstol hela tiden. Spelarna måste däremot ha ett fysiskt funktionshinder som påverkar underkroppen och som de kan testas för. Det kan handla om t.ex. dubbelsidig förlamning, benamputation, polioskador eller cerebral pares. Spelarnas förmåga att utföra de olika spelmomenten testas (bl.a. att skjuta fram rullstolen, skjuta, ta returer, dribbla, ta emot bollen, passa och rotera). Därefter klassificeras de med ett visst antal poäng, från 1 till 4,5. Under en match i rullstolsbasket får ett lag ha högst 14 poäng på planen samtidigt.