Nationella Hjälpmedelsdagen 2022
Den 23 september är det dags igen! Då uppmärksammar vi Hjälpmedelsdagen tillsammans med er och våra inspiratörer.
I en lagom blandning får ni lyssna till när våra produktspecialister har produktvisningar och när våra tre inspiratörer berättar mer om sina livsäventyr.
Vi håller oss till det digitala formatet för att fortsätta nå så många som möjligt över landet, vi hoppas att vi ses fysiskt på de olika mässor och annat som anordnas under året samt att vi får fler personliga möten i vardagen.
Se årets övriga aktiviteter här
Anmälan gör du till Veronika Jansson; vjansson@invacare.com, du får sedan en mötesbokning med en deltagarlänk till vårt Teams-möte.
Vem vänder vi oss till; alla som har ett intresse för hjälpmedel eller som behöver en dos inspiration
Se hela programmet här >>länk
Vilka talare har vi med oss
under denna inspirationsdag?
Thomas Wilander,
"36 dygn i dödens väntrum" - en hyllning till sjukvårdens hjältar
Thomas Wilander stod stark mitt i livet slutet Mars 2020. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar.
Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid-19 släcka ner hans kropp, steg för steg. Till slut återstod inte annat för läkarna än att söva ner honom.
Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA.
Under den tiden får hans familj, hans fru och hans två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka in till sjukhuset för att ta farväl av sin make och sin far.
Men Thomas är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator väcks han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet.
Thomas kommer berätta om resan åter till livet, spaningar från sjukvården, märkliga saker som hände på IVA och beskriva kärleken till svensk sjukvård som räddade hans liv.
Jonas Jacobsson,
paralympier med 17 guldmedaljer och 19 VM-guld
"Våga satsa – om att utmana motstånd och hinder"
– Ni behöver inte bekymra er! Lämna honom här, åk hem till era andra barn, så ser vi till att någon tar hand om honom. Det finns institutioner som tar hand om barn som han. Orden var till tröst från de läkare som just hade konstaterat att den tre månader gamla bebisen Jonas var förlamad från midjan och troligen ”bara skulle ligga i en säng i hela sitt liv”.
Jonas föräldrar lydde inte läkarnas råd. De fattade det svåra, men för dem självklara, beslutet om att Jonas skulle följa med hem och uppfostras på samma sätt som de äldre bröderna. Att han inte kunde gå var en praktisk detalj som kunde lösas.
Och sen gick det som det gick. På tal om hur man ser på motstånd och hinder i livet.
Yasmin Nilson,
författare, föreläsare och Ambassadör för Invacare
"När livet störtdök"
Yasmin Nilson skulle börja på dansgymnasium till hösten, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad. Till en början blev det en fråga om att bara överleva. Sedan kom det svåra, att återta livet.
Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta traumat till konstruktiva krafter som strävar framåt.
Yasmin är journalist och föreläsare och driver Soluret Podcast där hon möter människor från olika samhällsskikt.