”Tillbaka till livet!”, med Claes Hultling Leg. Läk., Prof. och Grundare till Siftelsen Spinalis
Mer om Claes Hultling,
Efter att ha levt i 39 år med en bruten nacke och jobbat heltid i princip hela den tiden ned ryggmärgsskadade, har jag konfronterats med 2.500 ryggmärgsskadade personer tillika patienter och därmed givetvis fått ett visst perspektiv på tillvaron utifrån just rullstolsanvändning.
Den svåraste arbetsuppgiften för all personal som jobbar med rehabilitering är att motivera patienten till ”att komma vidare”. ingenting är svårare. man kan skriva ut lastbilslass med rullstolar, rullatorer, kryckkäppar, elrullstolar, skotrar, ramper, takliftar m m, men om man inte lever i nuet och har med sig personen på en rehabiliteringsresa som syftar till ökad självständighet och bibehållen integritet så har man ingenting för alla dessa insatser. Det finns ingen crash course på Stockholms Universitet eller Karolinska Institutet som tar upp aspekten på hur man bär sig åt för att motivera en patient. Mycket av det är intuitivt och finns hos en del vårdpersonal. Ibland saknas det helt.
För att lyckas med rehabiliteringsarbetet krävs motivation, det krävs passion och närvaro hos personalen. Arbetet med nyskadade eller gamskadade patienter kräver ett tydligt engagemang. Det är ingenting man gör mellan 9 och 5. För att lyckas med sin uppgift bör man vara besjälad av sitt arbete. Det är lätt att säga, men svårt att uppnå. Man bör ha en mission i livet., en idé kring hur den specifika uppgiften ser ut. Hur kan man bäst hjälpa en svårt funktionsnedsatt olycksbroder eller olyckssyster till ett bättre liv? Det finns ALLTID något Du kan göra.
Tillbaka till livet!
Läs hela programmet och anmäl dig här
Den svåraste arbetsuppgiften för all personal som jobbar med rehabilitering är att motivera patienten till ”att komma vidare”. ingenting är svårare.