Paralympics - De vidöppna spelen

Nyheter

Paralympics - De vidöppna spelen

En paralympier, eller för den delen en dansare med funktionsnedsättning, är mycket mer än sina funktionsnedsättningar, de är individer med unika förmågor som överkommer sina funktionsnedsättningar varje dag.
Conrad Hildebrand

Paralympics är så mycket mer än en sporttävling, Paralympics är också en manifestation för inkludering och jämlikhet. Det blev jag påmind om efter att ha sett den oförglömliga invigningen av Paralympics 2024 i Paris på TV, där mottot är Games Wide Open - De vidöppna spelen.

Invigningen symboliserade och representerade just detta, att med öppenhet och inkludering är det möjligt att skapa en jämlik värld. Genom geniala koreografier (som den svenska koreografen Alexander Ekman var med och koreograferade) och skickliga dansare, skapades enligt mitt tycke ett mästerverk, som jag kommer att leva på länge. Ett mästerverk, som inte bara var bländande och rörande vackert, utan en naturkraft som visade på att när mänskligheten går samman, och skapar en värld tillsammans, blir vi gränslösa och möjligheterna oändliga.

Det upplevde i alla fall jag genom denna dansföreställning och det gav mig en gnista hopp i en värld som lider av krig och orättvisor. Desto viktigare - livsviktigt - är det att lyfta funktionalitetsperspektivet. För med krig och orättvisor drabbas människor av fysiska och psykiska skador, vilket innebär att fler människor kommer att leva med funktionsnedsättningar - utöver de 1.3 miljarder människor i världen som redan gör det - och därmed vara i behov av livsnödvändiga hjälpmedel och av tillgänglighet.

En paralympier, eller för den delen en dansare med funktionsnedsättning, är mycket mer än sina funktionsnedsättningar, de är individer med unika förmågor som överkommer sina funktionsnedsättningar varje dag. För att de måste och för att världen ser ut som den gör med fördomar och diskriminering.

Den Internationella paralympiska kommitténs president Andrew Parsons höll ett brandtal som också berörde mig på djupet. Parsons uppmanade till frihet, inkludering och jämlikhet och beskrev Paralympics 2024 som en revolution, en inkluderings-revolution. Han sa bland annat:

”Personer med funktionsnedsättning kan prestera på den högsta nivån när hindren för att lyckas tas bort. Det faktum att dessa möjligheter i stort sett bara finns inom idrotten år 2024 är chockerande. Det är ett bevis på att vi kan och måste göra mer för att främja inkludering av funktionsnedsättning – oavsett om det är på spelplanen, i klassrummet, konserthuset eller i styrelserummet.”

Läs hela talet på engelska här: https://www.paralympic.org/paris-2024/news/ipc-president-opening-ceremo…

Jag fick tidigare i vår möjligheten att intervjua en av våra svenska paralympier, Conrad Hildebrand, i min podcast Soluret. Conrad bröt nacken i en parkourolycka, blev förlamad ovanför bröstet och ned, förlamad i händer och nedsatt funktion i armarna - nu tävlar han i ryggsim och frisim på Paralympics. Det är en enorm bedrift att ta sig fram på rygg i vattnet med en förlamad kropp och med de få armmuskler som fortfarande funkar. Detta kräver sin idrottare, en stor idrottare.

Du kan lyssna på hans avsnitt i Soluret Podcast här: https://www.soluretpod.se/2024/04/25/114-conrad-hildebrand/

Jag blev oerhört rörd och drabbad och önskar att du som läser detta tar del av detta mästerverk till dansföreställning, för att förstå vad jag menar. Vad väntar du på?

Se invigningen av Paralympics 2024 i Paris här på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jqWYrrD/paralympics/oppningsceremoni